CHCI MLSAT HNEDMáte dotaz? 603 424 268
(Po – Ne: 7:00 – 15:00)

Máte dotaz? 603 424 268 (Po – Ne: 7:00 – 15:00)

Vyberte pobočku:
Přihlášení
0 Košík je prázdný
V košíku není ani drobek.

Blog

20. 04. 2022

Proč děláme v Ollies české retro zákusky?

Když bych měla shrnout můj vztah k českým tradičním dezertům, tak ze začátku nebude vůbec jasné, proč je tedy vůbec vyrábíme. :D Naši totiž na tradiční české věci nikdy moc nebyli a tím, že jsme hodně cestovali jsme degustovali spíš italské Tiramisu a francouzské créme brûlée než nějaký tradiční český větrník. Proto, ačkoliv se to může zdát šílené, jsem tradiční větrník zkusila poprvé v životě až před několika měsíci, právě kvůli testování a přípravě nabídky České srdcovky. Netrvalo dlouho než jsem si jej oblíbila. Zjistila jsem totiž, že i tyto české tradiční zákusky se dají dělat profesionálně a poctivě. Ne jako je známe z komunistických cukráren, ve kterých se zastavil čas a recepturu vytvořenou za totality tam mají dodnes. Po druhé světové válce začal být problém s dostupností surovin a cukráři začali používat náhražky. To nám v Česku bohužel nějakou tu dekádu zůstalo. Díky bohu ale máme už i mnoho moderních gastro podniků, které si na poctivých recepturách potrpí a můžeme u nich tyto české skvosty zkusit v té nejvyšší kvalitě. Přesně tyto mě inspirovaly. A hlavně také lidi, kteří se díky nim začali ptát zda je děláme taky…  

No a tak si říkám, proč nezkusit udělat top české retro zákusky v Ollies v kvalitě? A co to je Ollies kvalita?  

Mým záměrem u každého dezertu je dokonalá konzistence. Jedna věc je použití kvalitních surovin a správná kombinace těchto surovin, mnohem důležitější je ale dle mého technologický postup a správný poměr těchto ingrediencí.  

Vysvětlím vám to na dvou klíčových receptech, které dělají ze Žloutkového věnečku nebe v hubě, jak se říká :)  

Prvním receptem bude žloutkový krém, pro mě alchymie, pro někoho obyčejná cukrářská směs. Je milion receptů na žloutkový krém, většina z nich, pokud nepokazíte postup bude chuťově a konzistenčně prostě „OK“. Mně „OK“ nestačí, a tak jsme vyvíjeli recepturu na žloutkový krém, který bude sametově jemný, rozplývající na jazyku, bohatě žloutkový a hlavně šťavnatý…

Receptura na nejjemnější žloutkový krém:  

Ingredience:  

 Mléko plnotučné 425 g
Smetana ke šlehání 45 g
Cukr krupice 81 g
Cukr vanilkový 14 g
Škrob kukuřičný 43 g
Mouka hladká 26 g
Žloutky pasterizované/čerstvé 162 g
Máslo kakaové 38 g
Máslo 72 g
Mascarpone 36 g
Želatina 19 g
Voda 39 g

 

Postup:  

  1. Mléko a smetanu dáme do hrnce a přivedeme k varu  
  2. V jiném hrnci si smícháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a škrobem v hladký krém  
  3. Horkou smetanu s mlékem za stálého míchání vlijeme na 3x ke žloutkové směsi a důkladně promícháme, dáme vařit  
  4. Žloutkovou směs provaříme cca 2 minuty, důkladně promícháváme, ať se nepřipálí. Zároveň kontrolujeme, že směs houstne a připomíná po zavaření konzistenci řidší bramborové kaše. POZOR, toto je velice důležité, při nedostatečném zavaření by byl krém řídký a nemohli bychom jej použít  
  5. Pro kontrolu a náročnost míchání, můžeme vždy na chvíli stáhnout z vařiče, promíchat a vrátit na vařič.    
  6. Do horké zavařené směsi přidáme máslo, předem rozpuštěné kakaové máslo (klidně v mikrovlnce) a Mascarpone. Rozmixujeme tyčovým mixérem.  
  7. Nakonec přidáme zahřátou želatinu. My používáme práškovou, pokud byste koupili v obchodě plátky, dejte 1/2 dávkování než je uvedeno v použití.  
  8. Znovu rozmixujeme tyčovým mixérem, díky němu dosáhneme nebesky hladké konzistence. ( I v případě, že by se vám povedlo udělat nějaké hrudky při vaření, nemějte obavy, tyčový mixér to napraví )  
  9. Poté zakryjeme fresh fólií, dotýkajíc se krému a dáme zchladit.  
  10. My nakonec k samotnému plnění ještě zamícháme kapku rumu a v případě odlehčení můžeme přidat ještě 1/5 našlehaného Mascarpone nebo šlehačky - navíc, není uvedeno v receptu.    

Druhý recept je naše dokonalé odpalované těsto. Rozdíl mezi TOP a OK odpalovaným těstem je použití másla místo oleje a také přidání mléka místo části vody. A protože mléko a máslo jsou dnes drahé, často se odpalované těsto vyrábíme právě ze zmíněných alternativ…

My jej děláme poctivě a výsledek je skvělý. Pro ideální konzistenci doporučuji voda:mléko 1:1.  

 

Receptura na odpalované těsto:  

Ingredience: 

 Odpalované těsto na 1 kg:  Množství: Jednotka:
Voda  162 g
Mléko  162 g
Sůl  7 g
Máslo  128 g
Cukr krupice 7 g
Mouka hladká 196 g
Vejce čerstvé 7 ks

 

Těsto po odpálení:  

Těsto po uhnětení  (krásná žlutá hladká natahující se konzistence ) :  

Stříkání těsta na věnečky:  

Stříkání těsta na větrníky :    

Těsto po upečení :    

Postup:  

  1. Pro přípravu odpalovaného těsta si navážíme do hrnce: mléko, cukr, sůl a máslo  
  2. Zvlášť do misky si navážíme mouku  
  3. Směs s mlékem necháme zavařit, poté stáhneme z plotny a vmícháme všechnu mouku  
  4. Ze směsi se stane tuhé těsto, taková koule, které zpět vrátíme na hořák a několik odpalujeme  
  5. Těsto se má odpalováním lehce vysušit , opéct  
  6. Mezitím už mějme rozklepnuté všechna vejce zvlášť do misky  
  7. Horké těsto dáme do hnětače a za stálého pomalého míchání přidáváme jedno vejce po druhém  
  8. Po úplném spojení a vyhnětení v homogenní směs, těsto naplníme do cukrářského sáčku a IHNED stříkáme. Těsto pro nastříkání musí zůstat teplé  
  9. Stříkáme střičkou dle osobní výběru, my používáme jemnou řezanou. Stříkejte na plech s pečícím papírem  
  10. Pokud nemáte doma napařovací troubu, doporučuji před pečením lehce postříkat vodou nebo dát do trouby pekáč s vodou, abychom vytvořili při pečení páru  
  11. Pečeme cca na 160-170 stupňů, dle trouby, cca 20 min, dle stříkané velikosti věnečků/větrníků do zlatohnědé barvy  
  12. Správně upečené těsto poznáme tak, že bude na povrchu křupavé, uvnitř vláčné. Nesmí být uvnitř natahovací a lepící, to by bylo těsto ještě nedopečené  
  13. Po upečení můžeme ihned plnit  
DOBROU CHUŤ a ať žijí české tradice ! :)

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.

Pobočky Ollies

Výběr pobočky

Rozvoz

Osobní odběr

Bistro

Bistro je momentálně dostupné pouze pro tyto pobočky:

Rozvoz

Osobní odběr